top of page

Wat er in 2022 gebeurde..

Ik werd op mijn werk gebeld door mijn vriend. Ik zat in overleg, dus dacht: die bel ik later wel terug. Direct daarna belde hij naar mijn werktelefoon dus ik nam toch even op.

Hij bleek een hartinfarct te hebben. In eerste instantie wist ik niet goed wat te doen, tot een collega zei dat ik naar huis moest gaan. Nog nooit zo snel thuis geweest..

Ik kwam terecht in een (emotionele) rollercoaster. Als je niet eerder te maken hebt gehad met een partner die levensbedreigend ziek is, kun je het misschien niet goed voorstellen maar ik heb alle emoties in een heel korte tijd achter elkaar gevoeld. 

We zaten op dat moment nog in een corona-periode, met alle maatregelen die daarbij horen. Dat betekent dat ik nergens bij mocht zijn en alles via mijn vriend zelf moest horen. Daar waar normaal wel ook voor de partners iets werd georganiseerd, moest ik alles nu maar zelf uitzoeken. En dan is google echt niet je beste vriend...

 

En ook mijn allergie, mensen in een slachtofferrol, kwam om de hoek kijken. Ik was zelf namelijk ineens ook slachtoffer. Ik kon hier niets aan doen, dit was ook mij overkomen. Het infarct, de maatregelen, alles eromheen. Ik kon het niet oplossen. Het kostte me heel wat zelfreflectie uurtjes om dat te kunnen accepteren.

Ik kwam echt weer even tot de essentie. Iets wat ik altijd heb gedaan, werkte: voelen waar ik behoefte aan heb en dat ook gaan doen. Kijken naar wat er wel kan. 

Iedere dag besloot ik waar ik die dag van kon genieten. Welke mensen ik wel of niet wilde zien/spreken, of ik ver of minder ver met de hond wilde lopen, of ik wilde sporten, wat ik wilde eten, etc.

 

Ik ben zelf de baas over mijn eigen leven en ik wil daar f*cking van genieten!


 

"
 Het kostte me heel wat zelfreflectie uurtjes om dat te accepteren
"

232birdsrichard-lee-FixxdTqC8zg-unsplash

Dat was het moment dat ik dacht:
ik ben een expert in genieten

Ik weet hoe dit moet, ik weet wat er nodig is.

Iedereen zou iedere dag moeten genieten. Het is zo makkelijk, iedereen kan dit.

Dat zou de wereld een beetje mooier maken, en dat willen we toch allemaal.

Een mooiere wereld waarin iedereen liever is voor elkaar.

 

En weet je: een mooiere wereld begint echt bij jezelf.

Zo kun jij dus ook genieten

Iedereen heeft sh*t meegemaakt in zijn/haar/hen leven. Soms heel recent, soms al langer geleden. En vaak ben je vlak na zoiets heftigs er weer even bewust van wat belangrijk is voor jou. Waar jij wil dat jouw leven om draait. Maar na een tijdje ebt dit weg en ga je weer over tot de orde van de dag.

Zonder echt te leven.

Je hebt niets of niemand anders nodig in jouw leven. Het zit er allemaal al in. In het kort: het heeft te maken met je emoties en met acceptatie. En dat zijn twee zaken die jij al in je hebt.

Eerst even over die acceptatie. Dat gaat erover dat je accepteert wat je niet kunt veranderen. En dus ook accepteren dat er dingen zijn die je niet kunt veranderen. Dat die nou eenmaal zo zijn. Er zullen altijd mensen zijn die anders denken dan jij, altijd mensen met meer geld, en altijd mensen met minder geld. Er zijn mensen die dingen beter kunnen dan jij en mensen die dezelfde dingen minder goed kunnen dan jij.

Accepteer dat.

Een ezelsbruggetje die ik daarvoor gebruik: Open deuren zijn om er doorheen te lopen. Als jij op zoek bent naar het "eureka-moment", dan ga je dat niet vinden als je niet eerst door wat open deuren loopt. Je bent geen super(wo)man, je hoeft niet door die muur te beuken.

Kies de makkelijke weg.

En dan je nog over je emoties. Want heb jij nou echt geleerd om met je emoties om te gaan? Kun jij de verschillende emoties benoemen die je hebt, voel je het verschil in je lichaam?

Ik ben van mening dat je "genieten" ook als een emotie kunt benaderen. Je moet hiermee leren omgaan. Daar heb ik me in verdiept: wat zijn emoties precies, hoe kun je ze benaderen en nog belangrijker, hoe ga je ermee om.

Ik heb er een hele cursus over gemaakt, dus het gaat te ver om daar hier helemaal antwoord op te geven. Maar waar het om gaat is dat je gaat voelen in je lijf wat je wanneer voelt. Een primaire emotie duurt maar 90 seconden, de secundaire emotie daarna zijn allemaal je gedachten. 

Dat kun je stoppen. Het zijn jouw eigen gedachten, jij bent de enige persoon die deze gedachten kan veranderen. 

Dat heb jij ook al in je.


"
Kies de makkelijke weg, ga door die
open deur
"

FV20201013 famRijen0016a.jpg

Inmiddels gaat het weer de goede kant op met mijn vriend. Hij is er nog niet, en er zijn ook weer andere (gezondheids) issues bij gekomen. Maar de vooruitzichten zijn positief.

En tussendoor nemen we de tijd om lekker te genieten. Samen, met elkaar, op onze datenights. We praten, doen leuke dingen, maken herinneringen en genieten. Onze relatie lijkt wel sterker dan ooit.

 

Maar ook individueel doet hij zijn dingen en pas ik me daarop aan en andersom. Ik doe ook mijn eigen dingen individueel en daar past hij zich op aan. 

Dat kan gewoon.

En dat gun ik jou ook.

Samen, maar zeker ook individueel genieten. 

Liefs, 

Fiona. 

bottom of page